- De Europese mededingingsautoriteiten zijn woensdag de Duitse kantoren van het Russische Gazprom binnengevallen, dat meldt Bloomberg.
- De EU onderzoekt of Gazprom voorraden heeft achtergehouden en zo de gasprijzen in Europa heeft opgedreven.
- Ook zou Gazprom zo beleidsmakers onder druk hebben willen zetten om de Nord Stream 2-pijpleiding goed te keuren.
- Lees ook: EU kan afhankelijkheid van Russisch gas sterk verminderen met deze maatregelen, zegt energie-agentschap
Europese mededingingsautoriteiten zijn woensdag de Duitse kantoren van de Russische gasproducent Gazprom binnengevallen. Dat zeggen anonieme bronnen tegen persbureau Bloomberg.
De toezichthouders van de Europese Unie onderzoeken of het bedrijf sinds vorig jaar een rol heeft gespeeld bij het opdrijven van de gasprijzen en het verergeren van de energieschaarste op het continent.
Europa worstelt sinds vorig jaar met een energiecrisis, mede omdat Gazprom besloot extra leveringen aan de EU af te bouwen op een moment dat de gasvoorraden hun laagste peil in tien jaar bereikten.
EU-antitrustbaas Margrethe Vestager vroeg in januari aan verschillende gasbedrijven, waaronder Gazprom, naar de reden van krappe leveringen. Dat gebeurde na beschuldigingen dat de Russische onderneming de prijzen zou manipuleren door voorraden achter te houden.
Daarnaast gaat ze nu laten onderzoeken of Gazprom zijn macht zou hebben misbruikt door met het afbouwen van de extra leveringen Europese beleidsmakers onder druk te hebben gezet de controversiële Nord Stream 2-pijpleiding goed te keuren.
Het Kremlin en Gazprom hebben herhaaldelijk ontkend gasleveringen te hebben achtergehouden. Daarbij geven de partijen aan zich altijd aan de langetermijnverplichtingen te hebben gehouden. Volgens hen heeft Europa de problemen aan zichzelf te danken, 'omdat het vergunningsproces voor de Nord Stream 2-pijpleiding is stopgezet'. Dat zei de Russische vice-premier Alexander Novak vorige week.
Bedrijven die de EU-antitrustregels overtreden, kunnen boetes krijgen die kunnen oplopen tot 10 procent van hun wereldwijde omzet. Gazprom ontsnapte in 2018 aan een boete vanwege machtsmisbruik, nadat het bedrijf onder meer had toegezegd de vrije doorstroom en doorverkoop van gas in Centraal- en Oost-Europa tegen concurrerende prijzen te garanderen.